Kuinka moni tuttavapiiristä kertoi laittavansa vuoden alusta kaikki uusiksi? Tai ainakin lisäävänsä liikuntaa ja aloittamalla terveellisen syömisen? Villi veikkaus: Aika moni – vaikka uudenvuodenlupaukset eivät ehkä enää niin muodissa olekaan. Mutta silti moni kokee uuden vuoden sopivana siirtymäriittinä uuteen elämään.
Tässä kaksi vinkkiä siihen, miten muutokset KANNATTAISI tehdä, jolloin ne myös säilyisivät!
1. Pieni muutos kerralla
Mutta kun minä haluan heti, nyt kaikki! Ei se toimi niin! Vai oletko joskus onnistunut elämänmittaisessa muutoksessa niin? Nyt ei tarvitsisi luvata mitään, jos olisit. Mutta muuta pieni asia, yksi asia kerralla. Miksi? Kun teet yhden hyvän muutoksen kerralla, sen toteuttaminen onnistuu, melkoisella varmuudella varmasti. Plussana saat siitä onnistumisen iloja. Ja mitäs ne ilot ruokkivat? No, uusia onnistumisia!
Muuta huomenna yksi asia! Sovi, että juot vettä ennen jokaista ateriaa tai aina kun tekee mieli syödä jotain. Kokeile viikko.
Ja kun se onnistuu jo ihan luonnostaan – ehkä viikossa, ota mukaan toinenkin muutos. Päätä tai sovi itsesi kanssa, että jos ne terveelliset elämäntavat olivat juuri sinun lupauslistallasi, lisäät seuraavan viikon aikana kasviksia ruokavalioosi. Viidestä kuuteen kourallista päivässä. Toisin sanoen jokaiselle aterialle jotain. Marjat tai hedelmä aamupalaan, välipalaksi porkkanaa tai omena, lounaalle lämpimiä kasviksia lautasmallin mukaan, välipalaksi marjoja jogurtin sekaan ja ruualle täyttävää salaattia plus iltapalalle täyttävä banaani lisukkeeksi voikkareille. Toimisiko?
Asia kerrallaan ja vasta sitten jotain uutta!
Ja taas kun uudesta lupauksesta on selvitty viikko voittajana – voi vitsit, mikä fiilis siitä syntyykään! – voi jo huomata, että terveellisiin elämäntapoihin ollaan menossa. Ota sitten uusi tavoite. Laske ateriat ja jaksota syöminen 3-4 tunnin välein tapahtuvaksi, ota mukaan eväät, panosta kasviksiin tai opettele syömään joku uusi kasvis joka viikko. Tapoja riittää! Tee omaa listaa ja vain yksi muutos työn alle kerralla!
Ruoki onnistumisia onnistumalla. Ja pienillä muutoksilla niitä on huomattavasti helpompi saada aikaan, kuin koko elämää kerralla mullistamalla! Kokeile vaikka 🙂
2. Lisää arkista aktiivisuutta
Askelia ja arkista touhua
Lisää päivään askelia. Kokeile askelmittaria tai kännykkäsovellusta, joka laskee askeleita. Tavoittele 10 000 askelta. Käy happihyppelyllä, jätä auto muutamana päivänä kotiin työpäivän ajaksi ja kävele, kokeile lumikenkiä viikonloppuna, hiihdä, jumppaa, kokeile jotain uutta, houkuttele kaveri salille tai mitä ikinä mieleesi pulpahtaakaan. Arkinen liikunta – se lumenkolaus ja lasten kanssa vietetty pulkkamäkipäivä lasketaan myös. Niillä kerätään juuri sinun omia liikuntapisteitäsi!
Kävele ihminen – nouse ylös ja kävele!
Itsensä kanssa voi sopi uusista menettelytavoista. Joku päättää kulkea töihin kävellen tiistaisin. Toisen kalenteriin on kirjoitettu torstaille lenkki kaverin kanssa. Ja muista, että ellei päivään meinaa millään mahtua, riittää vaikka 10 minuutin pätkä! Jos aamuissa olisi aikaa, oilisiko se hyvä aika tehdä pieni lenkki? Koiran kanssa tai ihan vain itsesi kanssa. Ihmetellen ja ihastellen – sitä voisi kutsua vaikka aamumeditaatiolenkiksi. Voisi elää hetkeä, nauttia säästä, olosta ja tunnustella fiiliksiä. Siinä samalla voisi asennoitua positiivisesti tulevaan päivään. Miettiä hyviä asioita. Listata voimaannuttavia juttuja. Ja palata kotiin energisenä ja valmiina uuteen päivään. Olisiko kokeilemisen arvoista?
Tästäkin tavasta on helppo löytää pieniä muutoksia. Ei heti viiden päivän treeniviikkoa, jossa vedetään heti hapensaanti tiukalle. Vaan yksi asia kerralla. Lisää sitten seuraava juttu seuraavalla viikolla. Ja siitä se positiivinen pallo lähtee pyörimään. Asia kerrallaan. Ja onnistuminen toista seuraten.
Minäkin kokeilen!
Minä sain lisättyä vedenjuontia, ateriavälit kohdalleen ja nyt olen menossa vaiheessa kasviksia jokaiselle aterialle. Eli onnistumisia on koettu ja siinä samalla tuntee itsensä hippusen terveemmäksi ja tulee jättäneeksi joululta jääneet herkut kaappiin – sieltä ne päätyvät kyllä roskikseen, eivät minun vatsaani!
Energistä talvea!
Tuija
liikuntakeskusyrittäjä, ryhmäliikunnanohjaaja, personal trainer, kuntosalivalmentaja sekä ravintovalmentaja